Plante care ”hrănesc” creierul. Potrivit institutului Vedic American, creierul secretă substanțe chimice puternice care provoacă schimbări uimitoare în corp și minte. Medicamentele sunt substanțe chimice unice, dar ierburile funcționează sinergic cu proprietățile inerente ale elementelor, precum și cu întregul corp.
Există numeroase plante nootropice- care îmbunătăţesc funcţiile cognitive, memoria, creativitatea şi motivaţia.
Rozmarinul
Rozmarinul contine cantitati considerabile de acid carnosic. Acesta este un compus care poate lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi la nivelul creierului. Rozmarinul amplifica performantele creierului si ajuta in detoxifierea ficatului.
Salvia
Salvia mai conţine luteolină, quercetină şi apigenină, compuşi cu proprietăţi benefice, acţionând ca un inhibitor al acetilcolinesterazei şi îmbunătăţind funcţia cognitivă a creierului.
Fructe de padure si alte fructe si vegetale colorate intens (capsuni, afine, mure, spanac, sfecla rosie, fasole)
Flavonoidele, pigmentii naturali care dau acestor alimente culoarea lor intensa, contribuie la imbunatatirea memoriei.
Nuci
Nucile sunt surse excelente de proteine si grasimi sanatoase si ar putea imbunatati memoria. Un studiu din 2015 realizat de UCLA (University of California, Los Angeles) a evidentiat imbunatatirea scorurilor la testele cognitive odata cu consumul de nuca. Nucile sunt bogate intr-un tip de acid gras omega-3 denumit acid alfa-linolenic, care ajuta la scaderea hipertensiunii arteriale si protejeaza arterele. Astfel, consumul de nuca este bun atat pentru inima, cat si pentru creier.
De asemenea, unele substante nutritive denumite antioxidanti, cum ar fi vitamina C, vitamina E si beta-caroten si vitaminele antiinflamatorii B sunt importante pentru sanatatea neuronilor. Surse de alimente bogate in acesti nutrienti sunt:
- Vitamina C: citrice, diverse legume (broccoli, ardei), coacaze, macese, catina, ficat de vita
- Vitamina E: sparanghel, avocado, nuci, arahide, masline, seminte, spanac, uleiuri vegetale, ulei de palmier rosu, germeni de grau
- Vitamine B (B6, B12, folati): Diverse surse naturale animale si vegetale – carne de curcan, ton, lapte, oua, iaurt, cartofi, morcovi, fasole pastai, vinete, mazare, broccoli, ciuperci, varza creata, pepene galben, zmeura, seminte de floarea-soarelui, alune, nuci, germeni de grau si cereale integrale. Vitamina B12 nu este disponibila in produsele vegetale.
Plantele ayurvedice
Mai jos sunt unele dintre cele mai apreciate în sistemul medical Ayurvedic.
- Ashwagandha este un adaptogen cunoscut, un agent antistres, ce asigură numeroase efecte pozitive, cum ar fi să fii într-o formă fizică bună şi să te bucuri de o bună sănătate mentală şi de mai multă fericire. Ajută în lupta cu anxietatea şi cu depresia.
- Turmericul este probabil cea mai folosită plantă în India şi în lume, mai ales în calitate de condiment pentru gătit. Are beneficii extraordinare pentru sănătate, incluzând aici creşterea imunităţii şi este foarte util şi pentru creier. Una dintre cele mai mari probleme cu creierul afectat de problemele de memorie este acumularea proteinei numite beta-amyloid. Ultimele studii despre turmeric au arătat că ingredientul activ din turmeric, curcuminul, are abilitatea de a trece de bariera sanguină de la nivelul creierului pentru a sprijini îndepărtarea acestor acumulări. Curcuminul creşte şi nivelul unui hormon al creierului ce protejează neuronii, ce le îmbunătăţeşte funcţia şi stimulează dezvoltarea lor.
- Bacopa protejează celulele creierului şi creşte nivelul chimicalelor din creier ce sunt asociate cu învăţarea şi cu memoria. Cercetările au arătat că planta aceasta este de ajutor în tulburările de memorie, în dificultăţile cognitive, în caz de anxietate şi incapacitate de concentrare, fiind folosită de mult timp pentru combaterea stresului şi pentru îmbunătăţirea memoriei si atentiei, inlaturarea oboselii cronice.
- Shankhpushpi este o plantă ce are o capacitate neobişnuită de a creşte memoria şi acţionează ca un tonic al creierului ce stimulează inteligenţa şi funcţionarea acestuia. Planta diminuează oboseala mentală şi conţine antioxidanţi şi flavonoizi ce îmbunătăţesc memoria, concentrarea, calmul şi starea de alertă. Ajuta la creşterea capacităţii de a raţiona, la îmbunătăţirea capacităţii de a rezolva probleme, precum şi la alte abilităţi cognitive. Elementele neuroprotectoare ale plantei previn pierderile de memorie.
- Gotu Kola este o altă plantă ce susţine funcţionarea creierului. Contrar unei preconcepţii des întâlnite, Gotu Kola nu conţine cafeină, deşi conferă creierului o creştere a energiei. În Orient se crede că această plantă are capacitatea de a creşte longevitatea- mai ales pentru că elefanţii, ce o consumă cu plăcere, au o speranţă mare de viaţă. Gotu Kola a fost folosită în mod tradiţional pentru oboseala mentală, pentru anxietate, depresie, pierderi de memorie şi insomnie. Cercetări medicale moderne au pomenit faptul că această plantă are capacitate neuroregenerativă sau capacitatea de a crea noi celule nervoase.
- Guggulul este o plantă cunoscută pentru valoarea ei de antioxidant şi pentru abilitatea de a reduce stresul oxidativ- mai exact, ea lucrează pentru a proteja creierul de moleculele nocive ce tind să ducă la apariţia bolilor, la alterarea funcţiilor şi la îmbătrânirea prematură. Guggulul este folosită pentru multe alte scopuri, inclusiv ca agent antiinflamator.