Legumele prefera un loc însorit, deși exista plante care se vor dezvolta destul de bine și într-un loc ușor umbrit. Majoritatea legumelor se dezvolta mai bine dacă sunt adăpostite de vanturi puternice.
Solul ideal este umed, dar bine drenat. Amintiți-vă, totuși, ca puteți îmbunătăți majoritatea locurilor, adăugând materie organica bine putrezita, în fiecare an, și puteți de asemenea creste cantități mici de produse, în recipiente cu compost de ghiveci. O parcela speciala pentru legume nu este esențială. Puteți găsi mai multe idei pentru cultivarea legumelor, în asa fel încât acestea să se potrivească cu stilul grădinii dvs. și să încapă în cel mai mic loc. Dar, dacă doriți produse variate și în cantitate mare, an după an, merită să aveți o zona dedicata acestui scop, împărțită în straturi separate de alei, pentru un acces rapid.
Majoritatea legumelor sunt anuale, iar despre legumele perene va trebui la început să vă faceți o lista, ulterior să le organizați conform dorinței, deoarece locul va rămâne destinat legumelor perene pentru o perioadă îndelungată de timp.
Citește și articolul Abordări în grădinărit – Grădinărit mai mult decât bio fără oboseală
Plantele anuale trebuie sa fie însămânțate și culese din nou, an de an. Decât să însămânțați sau să plantați aceeași plantă în același loc, este ideal să ii schimbați locul, pentru a preveni apariția dăunătorilor și crearea diferitelor etape de boală. Ați putea pur și simplu să vă notați unde a fost cultivată fiecare plantă și să o așezați în alt loc sau chiar într-un ghiveci, în anul următor. Cel puțin plantele din familia cartofului, cepei și verzei ar trebui plantate în locuri diferite, în fiecare an, cu alte legume în jurul lor.
Un sistem de rotație a plantelor mută plantele anuale și le grupează în familii care au cerințe similare în legătură cu substanțele nutritive. Aceasta înseamnă că solul va fi mai ușor îngrijit, cu o cantitate minimă de chimicale și îngrășăminte sau fără îngrășăminte. Astfel, unde cantitatea de materie organică disponibila este limitată, puteți să vă asigurați că este destinată celor mai „înfometate” plante, cum este fasolea.
Pentru a practica rotația semănăturilor, împărțiți zona în care cresc legumele în 3 sau 4 porțiuni egale, cu alei intre ele, sau construiți 3 sau 4 straturi în relief. Fiecare strat (porțiune) va fi pentru o familie de legume, în fiecare an. În anul următor, mutați fiecare recolta în alt strat, prin rotație.
Cele 4 familii sunt următoarele:
1. Familia cartofului (cartofi, roșii, vinete și ardei)
2. Familia mazării (mazăre de gradină, fasole cu bob mare, fasole franțuzească, fasole cataratoare)
3. Familia verzei (broccoli, varză de Bruxelles, varza, conopida, verdeață orientală, napi, ridichi, rapiță)
4. Rădăcinoase și ceapă (ceapă, usturoi, praz, salată, morcov, păstârnac, pătrunjel)
Culturile enumerate mai jos vor fi vecini excelenți pentru ardei atât în câmp deschis, cât și în seră:
Legume care se potrivesc oriunde
Următoarele legume pot fi introduse oriunde în rotație: sfecla de zahăr, spanacul, inclusiv sfecla cu frunze, lăptuca, castraveții, dovleacul, bostanul și porumbul dulce.