Găinile fericite și sănătoase au producție ridicată de ouă. Pentru a creste găini sănătoase, trebuie ca un oarecare minim efort sa fie alocat.
Curățenia, plimbările de calitate în aer liber, mâncarea bio, verdeață, conținut sporit de calciu, mâncarea „calda” iarna, amenajarea corecta a cotețului pentru găini sunt doar câțiva dintre factorii care influențează producția de oua.
Cuibarele pentru ouat se amplasează în locuri mai puțin luminate și este bine sa fie umplute cu fan sau paie pentru a minimiza ouatul pe sol, se recomanda un cuibar pentru 5-6 găini. Cuibarul poate fi amplasat pe unul sau pe 2 nivele.
IMPORTANT: Dacă temperatura ajunge în anotimpul rece sub 15˚C, găinile vor consuma mai mult furaj și totodată se va diminua drastic numărul de ouă. Așadar, mențineți pe cat puteți căldura la găini pe timp de iarnă.
Rase de găini:
Cuprins:
ToggleGăinile ouătoare trebuie să primească cel puțin 130-180 grame de mâncare echilibrată pe zi. Multe din componentele hranei pentru găini pot fi cultivate în gradina. O parte din cereale se pot lăsa la germinat înainte de a fi date păsărilor (cerealele încolțite pe tavă, vor fi alese cu mai multă plăcere).
Cantitatea de ouă și calitatea lor depinde de meniul găinilor. Nu vă așteptați că doar cu iarbă găinile vor depune ouă continuu. În același timp, nu credeți că puteți conta doar pe cereale.
Găinile mari sănătoase se hrănesc de 2 ori pe zi – dimineața și seara. Apă și suplimente găinile trebuie să aibă în permanenta.
Dacă producția de ouă a scăzut, consolidați meniul. Începeți să hrăniți găinile de 4 ori pe zi, oferindu-le amestecuri uscate dimineața și seara, iar la 11.00 și 16.00 – amestecuri umede călduțe.
Iarna, temperatura aerului în coteț trebuie să fie de cel puțin 15°C pentru a păstra o producție mare de oua, iar cel puțin 8-9 ore ar trebui să fie luminoase.
Iarna, la amestecurile obișnuite de cereale se adaugă
Încălzirea pe timp de iarnă
Dispozitive de încălzire puteți găsi la Agroland, inclusiv online pe site-ul oficial agroland.ro
Usturoiul poate fi folosit in hrana pentru gaini. Prin proprietatile sale antibacteriene, usturoiul are capacitatea de a preveni viermii, dar poate fi utilizat si ca tratament, la gainile adulte, atunci cand par bolnave.
Pentru o eficienta mai mare, amestecati usturoiul cu miere, mai ales in cazul in care gainile sunt racite. Cateii se zdrobesc, se acopera cu miere si se lasa asa timp de 24 ore. Se administreaza gainilor 2-3 zile.