Scopul păsărilor de curte este acela de a-ți oferi o parte din hrana necesară, care constă în ouă și carne. Calitatea ouălor in primul rand depinde foarte mult de condițiile de viață în care găinile sau alte păsări trăiesc, astfel că trebuie ținut cont de mai multi factori:
– hrana,
– accesul la lumină
– cotețul – modul în care este amenajat
Spre exemplu, daca cotețul nu este amenajat cum trebuie, poate duce la o producție scăzută de ouă. Cotețul (adăpostul) pentru păsări trebuie amenajat într-un anumit fel.
Trebuie sa tii cont de urmatoarele:
– amplasare a cotețului găinilor
– condiții pe care trebuie să le respecte adăpostul păsărilor
– construirea cotețului
Cuprins:
ToggleAmplasarea trebuie sa fie făcută astfel incat să primească suficientă lumină. Lumina favorizează producția de ouă. Este ideal sa amplasati cotetul astfel incat sa aiba acces la lumina solara. In zonele mai calde, este bine sa amplasati cotetul sub umbra unui copac, să nu primească lumină în exces și să fie menținută o temperatură potrivită. Se poate construi lipit de o construcție, sa aiba un zid, ca sa mențină căldura.
Condiții pe care trebuie să le respecte adăpostul păsărilor
Lumina
Cotetul nu trebuie tinut in umbra, pasarile trebuie sa aiba o cantitate suficienta de lumina pentru a creste productia de oua
Temperatura
Temperatura optima pentru gaini este între 10 și 30 de grade Celsius, dar temperatura ideală pentru acestea este de 20-22 de grade. În timpul iernii și când temperaturile sunt extrem de mici, se recomanda ca păsările să fie ținute în cotețe bine încălzite și chiar izolate termic, pentru a mentine cald aerul in interior. Se poate construi cotetul si cu un pod fals, care ajută la menținerea căldurii. De asemenea exista becuri cu infrarosu care incalzesc adapostul.
Hrana
Pe timp de iarna este recomandat ca gainile sa fie hranite cu mancare calda, minim o masa pe zi, pentru a mentine crescuta producția de oua.
Dimensiunile: o densitate de 5 găini pe metru pătrat este recomandată pentru a asigura păsărilor spațiul de care au nevoie
Lumina: în coteț este ideal să se găsească o lampă electrică sau o altă sursă artificială de iluminat, cu un bec mai mare de 25 de wați.
Pereții: Pentru menținerea unei temperaturi optime și pe timp de iarnă este de preferat ca pereții cotețului să aibă grosimea unei cărămizi, adică 22 de centimetri. Dacă adăpostul nu dispune de izolare termică, va trebui să instalezi un sistem de încălzire care să asigure căldura păsărilor în orice moment. De asemenea, cotețul trebuie să aibă și o fereastră cu geam, preferabil orientată spre sud, pentru aerisire și pentru pătrunderea luminii naturale, dar și o ușă etanșă.
Podeaua
Trebuie construită din materiale uscate și rezistente în timp, precum scândura, cimentul sau un amestec din lut și pleavă. Deasupra podelei propriu-zise, găinile au nevoie de un așternut format din paie mici, rumeguș sau nisip. Desigur, așternutul trebuie schimbat periodic pentru a asigura igiena adăpostului.
Accesorii
– cuibarele pentru ouă
– locurile de dormit pentru păsări
– așternutul
– recipiente / suporturi pentru apă și hrană
– sistemul de stinghii
Toate condițiile de mai sus oferă găinilor condițiile optime pentru a favoriza producția de ouă.
Sănătatea găinilor: consultati medicul veterinar in legatura cu produsele necesare.