Semănatul legumelor este un proces important pentru cultivarea unei grădini de legume cu succes și variază în funcție de zona, datorita variațiilor de temperatura, de exemplu în zonele de câmpie semănatul începe cel mai devreme. Alegerea momentului potrivit pentru semănat este esențială pentru asigurarea creșterii sănătoase a plantelor și pentru obținerea unei recolte bogate. Cea mai buna perioada pentru semănat variază în funcție de specia de legumă și de condițiile climatice locale.
Mai jos vom prezenta momentele optime pentru semănatul legumelor, în funcție de specie.
Castraveti
Castravetii se pot semana in rasadnite catre sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie, ca sa aiba timp sa creasca pana ii plantati in gradina. Daca raman prea mult timp intr-un sol nepotrivit, semintele de castraveti se pot altera, sunt mai „pretentioase”
Fasole
Fasolea este o legumă care poate fi semănată direct în grădină, în funcție de zona climatică în care vă aflați. În general, fasolea poate fi semănată în grădină începând cu mijlocul primăverii (aprilie sau mai, în funcție de zonă) și poate fi continuată până în iulie.
Morcovi
Semănatul morcovilor trebuie să fie efectuat în sol bine afânat, fără pietre sau alte impurități. În general, momentul optim pentru semănatul morcovilor este la începutul primăverii (martie sau aprilie, în funcție de zonă), astfel încât să aibă timp să crească înainte de căldura verii. În plus, semănatul morcovilor poate fi făcut și în toamnă, înainte de primul ger.
Ceapă
Ceapa poate fi semănată în grădină începând cu luna martie (chiar primele zile ale lunii), până în luna mai, în funcție de zonă. Semănatul ar trebui să fie făcut în sol bine afânat și fertil.
Salată
Semănatul salatei se poate face începând din luna martie (chiar primele zile ale lunii), până la sfârșitul verii, deoarece ea creste repede si ajunge la maturitate într-un timp relativ scurt. Pentru a obține o recoltă constantă de salată, se pot face semănături repetate la intervale de două săptămâni.
Ardei
Cel mai bun moment pentru semănatul ardeilor este la începutul primăverii (martie sau aprilie, în funcție de zonă). Ardeii preferă temperaturi calde și nu ar trebui să fie plantați în grădină până când pericolul înghețului a trecut. Ardeii se seamănă în răsadnițe, lădițe sau ghivece. După ce au 2 frunze (nu se iau în considerare primele doua, ci următoarele 2), se pot rari, plantându-se câte un fir în ghivecele mici, până mai cresc. Intre timp căldura se instalează și ardeii pot fi plantați în gradina, în sol bine afânat. Vedeți mai multe detalii despre plantarea ardeilor aici.
Rosii
Semănatul roșiilor ar trebui să fie făcut în interior, cu câteva săptămâni înainte de ultimul îngheț, astfel încât să aibă timp să crească și să devină suficient de mari pentru a fi transplantate în grădină. În funcție de zonă, acest lucru poate fi undeva între luna februarie și luna aprilie.
Dovlecei
Dovleceii sunt o legumă care preferă temperaturi calde și ar trebui să fie semănați în grădină după ce se mai încălzește, către jumătatea lunii aprilie. Dacă vreți sa crească mai repede, ii puteți semăna în răsadnițe și apoi ii mutați în gradina când vine căldura.