Rozmarinul este cel mai bine plantat primăvara, odată ce vremea s-a încălzit și nu există îngheț în prognoză. Containerele din interior, în general, pot fi pornite în orice perioadă a anului. Chiar dacă aveți casă cu gradină, cultivarea rozmarinului în ghivece vă permite să-l aduceți în interior pe vreme rece.
Rozmarinul se înmulțește ușor, însă este mai greu de păstrat în viață. Pentru înmulțire, se pot tăia lăstari care se pun în apa până când apar rădăcini, apoi se plantează în ghiveci.
Puteți pune planta într-un bol cu apă, pentru a facilita creșterea rapidă a rădăcinilor. Planta de rozmarin cu rădăcini, pregătită de plantare, se va planta în ghiveci cu pământ
Selectarea unui loc de plantare
Această plantă are nevoie de un loc însorit, care să aibă un sol cu drenaj bun. Asigurați-vă că niciun copac sau arbuști mai înalți din zonă nu sunt atât de aproape încât să umbrească rozmarinul. Rozmarinul crește bine și în recipiente atât în aer liber, cât și în interior, atâta timp cât poate primi suficientă lumină.
Cuprins:
ToggleFiind o plantă de origine mediteraneană, rozmarinul este pretențios față de lumină. Rozmarinului îi place soarele și nu tolerează umbra. Aceasta înseamnă că necesită cel puțin șase ore de lumină solară directă. Noi însă am testat și am crescut rozmarin la umbră, pe o terasă orientata spre nord, iar pe timp de vară, lumina de afară a fost suficientă chiar dacă planta a stat la umbră.
Cunoașterea istoriei acestei plante ne poate informa cum să ne ocupăm de ea odată ce o avem înăuntru. Rozmarinul este o plantă nativă mediteraneană, care provine dintr-o regiune cu sol uscat, bine drenat și temperaturi calde și însorite.
În loc să-și obțină umiditatea din sol, rozmarinul este obișnuit să ia umiditatea din aerul stropit de mare. Dacă putem imita această practică, planta noastră va avea o șansă mai mare de a se dezvolta.
De altfel, alte ierburi mediteraneene au caracteristici similare și se vor descurca bine folosind următoarele sugestii: în special lavandă și salvie; cimbrul și oregano sunt puțin mai adaptabile, dar vor prospera în aceste condiții.
Rozmarinul crește bine în aer liber, dar și în interior, atâta timp cât poate primi suficientă lumină.
În fiecare primăvară, evaluează dimensiunea plantei de rozmarin, replantează-l în ghiveci mai mare și adaugă pământ nou.
Rozmarinul va deveni la fel de mare ca ghiveciul în care se află. Odată ce planta de deasupra solului pare să aibă aproximativ aceeași înălțime cu ghiveciul, fie este timpul să o mutați într-un ghiveci mai mare, fie să tăiați rădăcinile astfel încât să nu fie prea aglomerat pentru plantă.
Dacă rădăcinile sunt lăsate să crească, ele vor prelua în cele din urmă întregul vas. Acest lucru împiedică rozmarinul să absoarbă suficienți nutrienți și apă. Frunzișul va părea mai lipsit de strălucire în timp și planta se va usca în cele din urmă.
Rozmarinul necesită puțină întreținere în timpul anului, cu excepția tăierii după înflorire pentru a preveni plantele să devină slăbite și lemnoase. Păstrați bucățile rupte din plantă pentru a înmulți plante noi sau uscați-le pentru gătit.
Rozmarinul se descurcă bine în recipiente într-un compost pe bază de sol, fără turbă. Adăugați vase pe fundul oalelor pentru a ajuta la drenaj. Păstrați plantele de rozmarin bine udate în timpul perioadelor de secetă și hrăniți cu un îngrășământ general în timpul sezonului de creștere. În iernile reci, aduceți plantele sub acoperire pentru protecție.
Cel mai bine este să fertilizați rozmarinul numai în timpul sezonului de creștere care începe primăvara. Urmați instrucțiunile de pe îngrășământul preferat și continuați o dată pe lună până în toamnă. Dacă păstrați o grădină organică, asigurați-vă că utilizați îngrășământ organic.