Cultivare zmeuri cu recolta bogata
Aproape fiecare dintre noi avem in gradina minim un zmeur. Majoritatea soiurilor sunt simple, cu o recolta care nu este foarte bogata. Exista insa solutii care vor imbogati recolta la zmeur. Haideti sa vedem despre ce este vorba.
1. Multa lumina
Zmeurii iubesc lumina, razele soarelui, indiferent de temperatura. La umbra, zmeurul creste, dar mai greu si va lega mai putine fructe.
Daca aveti plantati zmeuri la umbra, toamna faceti mutarea lor la soare. Am testat, am vazut ca la umbra plantele de zmeur se alungesc in cautarea luminii, cresc inalte, subtiri si nu leaga fructe aproape deloc. In schimb la soare, zmeurul este viguros, fructele sunt exact ca in pozele cele mai frumoase si gustul acestora este foarte bun. Asadar mutati zmeurii intr-o zona cu mult soare.
2. Umiditate suficienta, dar nu in exces.
Este bine sa udati arbustii in functie de vreme si de sol. Solul nu trebuie sa se usuce, acest lucru va duce la diminuarea recoltei. Nu udati in exces, doar aveti grija ca pamantul sa nu fie uscat.
3. Fertilizarea corecta
Zmeurul nu este o planta capricioasa, insa humusul sau compostul (10 kg pentru 1m²) este bine venit in sol, oferind plantelor de zmeur suficienti nutrienti pentru cativa ani. Puteti folosi si turba, sau cenusa din lemn natural.
Cenusa se poate adauga dupa inflorire sau in timp ce fructele se matureaza.
Primavara sunt recomandate ingrasamintele pe baza de gunoi de grajd sau de pasare, dar nu in exces. Adaugati aceste ingrasaminte naturale doar primavara, altfel va avea ca efect micsorarea recoltei.
4. Taiati varfurile la ramurile mai inalte
Daca veti taia varful ramurii plantei de zmeur, veti observa la aproximativ 2 saptamani ca vor aparea lastari laterali la imbinarea ultimelor 3 frunze ale plantei. Lăstarii se scurtează până la lungimea de 50 cm. Pătrunderea luminii către ramurile tinere ajuta la imbunatatirea recoltei.
Indepartati constant ramurile și frunzele bolnave cand le descoperiti.
Planta de zmeur rodeste la sfarsitul lunii iunie si inceputul lunii iulie. Dupa ce aceste fructe au fost consumate, lastarii nu mai produc. Urmeaza apoi sa creasca cei tineri, care vor da roade in timpul toamnei. Pe timp de vara, in timp ce lastarii batrani produc fructe, puteti taia sistemul radicular al lăstarilor tineri, deoarece pe lastarul tânăr vor creste muguri laterali la imbinarile dintre frunze, care vor forma noi ramuri roditoare. Acesti lastari, care au dat fructe in toamna, vor fi lasati netaiati peste iarna, pentru ca ei vor fi cei care vor da roade vara urmatoare. Tăierile de toamnă la zmeur pregătesc planta pentru iernare si pot fi tăieri de rărire sau de scurtare.
Important! Toate ramurile tăiate trebuie arse, pentru a distruge dăunătorii care iernează în plantă.
5. Mulcirea
Adaugarea de mulci in jurul plantei ajuta la mentinerea umezelii suficiente in sol si se evita craparea acestuia in zilele toride de vara.
Spor la grădinărit!