Cuprins:
ToggleCum îngrijim corect puii de o zi ? În primele zile de viață, puii trebuie monitorizați zilnic. O atenție sporită trebuie acordată semnelor precum agitația sau moleșeala, letargia. De asemenea, în primele zile de viață, puii pot fi afectați de diverse boli, precum coccidioza sau pot fi stresați de la transport. Pentru a le menține sănătoase, se recomandă adăugarea de aditivi în apa de băut, vitamine care pot fi cumpărate de la orice magazin specializat.
Lista de avut în vedere pentru cumpărături:
Mai jos, primele doua poze cu puișorii abia cumpărați, iar următoarea cu puișorii la cloșcă, după o săptămâna (cei 3 de lângă cloșcă)
Puii din curte sunt considerați „adolescenți” începând cu vârsta de 4 săptămâni și până la aproximativ 17 săptămâni. Hrăniți puii cu hrană special conceputa pentru pui mici, începând cu vârsta de 1 săptămână până la vârsta de 18 săptămâni sau când apare primul ou, moment în care puteți trece la o hrană pentru pui mari (uruiala, grau, porumb si altele).
Anii noștri de adolescență sunt esențiali, contribuind la modelarea restului vieții noastre, la fel este si la pui. Această „etapă de adolescență” este, de asemenea, importantă pentru găinile din curte – jucând un rol cheie în viitorul unei păsări.
Multe familii se bucură de puii mici, apoi in câteva săptămâni, puii trec de la pufosenii drăguțe la pui cu pene, cu picioare lungi și la pene mari.
Puii din curte sunt considerați adolescenți cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 săptămâni. În lumea puiului din curte nu se vorbește prea mult despre etapa adolescenței, dar este o fază de creștere foarte importantă. Aceste săptămâni sunt foarte distractive; sunt plini de energie, au o creștere rapidă, personalități definite și explorare a tot ce se gaseste în curte.
Deoarece schimbări interesante pot fi observate în această fază, există adesea multe întrebări. Iată trei dintre cele mai frecvente subiecte despre care primim întrebări când vine vorba de puii adolescenți.
Pe măsură ce păsările se dezvoltă, genul lor devine mult mai evident. Noi pene primare se dezvoltă împreună cu noi trăsături. Puicuța este termenul pentru o femelă de pui adolescentă, în timp ce un mascul de pui adolescent se numește cocoș (da, toti stim asta).
Un indiciu bun și vizibil, este legat de penajul aripilor la puiul de găină. Dacă sunt egale ca lungime, este cocoșel, iar dacă penele sunt inegale – una lungă, alta scurtă, atunci puiul va deveni găină. În mod similar, dacă penele sunt într-un singur rând, egale, atunci vom avea un cocoș, iar dacă sunt două rânduri și pene inegale, o găinușă.
Spre exemplu, cele din pozele de mai jos sunt femele
Între 5 si 7 săptămâni, ar trebui să puteți începe să distingeți vizual masculii de femele. Spre deosebire de puicuțe, cocoșii se dezvoltă adesea mai devreme și sunt de obicei mai mari, avand evidentiate creasta si bărbiile. Femelele sunt de obicei mai mici decât masculii. Penele de zbor primare ale unei femele de pe aripile ei sunt în general mai lungi, dar penele cozii în curs de dezvoltare ale masculilor sunt mai mari. Dacă încă nu ești sigur de sex, vei fi sigur cine sunt masculii când îi vei auzi încercând să cânte.
După vârsta de 4-5 săptămâni, puii sunt liberi să rămână în curte. Puteți chiar să scoateți sistemul de încălzire din adăpost. Dar aveti grijă cum se comportă. Dacă observați că stau înghesuiți unul in altul, înseamnă că mai au nevoie de căldură. Succesul creșterii puilor începe din prima zi cu îngrijire atentă și hrană specifică.
Păstrați puii într-un țarc de pui până în săptămâna 6. Ei au nevoie sa fie protejați, au nevoie sa fie ținuti la adăpost, mai ales împotriva diverșilor prădători care pot apărea într-o curte (vulpi, dihori, coțofene, ulii). Pe măsură ce puii cresc, mențineți păsările într-o atmosferă confortabilă, oferind de la unul până la doi metri pătrați per pasăre. Temperatura ar trebui să fie de minim 15 grade celsius, pentru a-i ajuta să se pregătească să se mute afară. Puii tăi au nevoie de mai puțină căldură, deoarece acum sunt mai mari și își pot regla mai bine temperatura corpului. Daca exista cloșcă, multe dintre probleme se rezolva de la sine.
Iată sfaturi pentru trecerea păsărilor de la cutia de pui în curte între săptămânile 6 și 8:
– Îndepărtați căldura suplimentară.
– Mută puii într-un țarc sau într-o cușcă.
– Eliberează puii în coteț cu sursa de căldură disponibila, pentru orice eventualitate.
– Supravegheați puii, din doua în doua ore sa mergeți la ei.
– Mențineți puii tineri separați de păsările mai în vârstă până când ajung la aceeași dimensiune.
Mulți crescători noi de pui se întreabă despre schimbarea hranei pe măsură ce păsările cresc. Păstrați programul de hrănire similar din ziua 1 până în săptămâna 18.
Continuați să hrăniți cu o hrană de pornire completă pentru pui, cum ar fi concentratele furajere, gasite la Agroland, combinate cu malai (sa nu fie crescuti puii doar cu concentrate), până la vârsta de 18 săptămâni. Furajele pentru pui mici sunt mai bogate în proteine și mai scăzute în calciu. Este bine sa suplimentati hrana cu calciu vitaminizat, este un praf care se gaseste in magazinele agricole, se poate amesteca in mancare sau in apa. Păsările pentru carne, dar și cele mixte, ar trebui hrănite cu o dietă care conține cel puțin 20 la sută proteine.
Prea mult calciu poate avea un efect dăunător asupra creșterii, dar o hrană completă pentru puii mici are echilibrul potrivit pentru păsările în creștere. Elementele de construcție pe care le primesc păsările din hrana lor sunt puse în pene, mușchi și oase în creștere. Prebioticele și probioticele susțin sănătatea imunitară și digestivă, în timp ce extractul de gălbenele adăugat promovează ciocurile și tijele picioarelor viu colorate.
În mod ideal, așteptați până când păsările împlinesc 18 săptămâni înainte de a introduce mâncăruri standard. Este important ca păsările să primească o nutriție adecvată în dezvoltarea timpurie. Dacă abia așteptați să vă răsfățați păsările, atunci așteptați până când ele au cel puțin 12 săptămâni.
Tot pentru puii mici, le puteti fierbe oua, pe care le amestecati cu malai. De asemenea le puteti da branzica nesarata sau chiar le puteti face branza din lapte cu o tableta de calciu, ca la copiii mici.