Este important să acționezi din timp și în mod regulat și consecvent pentru a controla populația de afide în grădină. Prevenirea este cheia. Menținerea unei igiene bune în grădină, îndepărtarea buruienilor și asigurarea că plantele sunt sănătoase pentru a le face mai puțin susceptibile la infestări de afide sunt câteva metode de a tine afidele deoparte. Ele totuși apar, însă în cantități mai mici. Afidele încep să facă pagube începând cu luna mai, ele apar odată cu venirea căldurii și sug seva din ramurile tinere ale plantelor.
Cuprins:
ToggleUna dintre metodele de prevenție este rotirea culturilor. Practică rotirea culturilor în grădina ta. Aceasta implică schimbarea locului în care plantezi aceleași specii de plante an de an. Această măsură poate ajuta la prevenirea acumulării afidelor în sol și reducerea infestărilor.
Plantează flori / plante atrăgătoare în zona cu legumele afectate
Plantează plante atrăgătoare pentru insectele polenizatoare, cum ar fi floarea-soarelui, mușețelul sau coriandrul, în apropierea plantelor afectate. Aceste plante pot atrage insecte benefice care se hrănesc cu afide și pot ajuta la controlul lor.
Cimbrul și levănțica
Plantați cimbru și levănțică în vecinătatea plantelor care sunt predispuse la afide. Mirosul puternic al acestora îndepărtează afidele și previne apariția lor.
Vă va ajuta să aveți plante care resping afidele în grădina dvs. Puteți alege ierburi precum busuioc, iarba pisicii, arpagic, coriandru, mărar, usturoi, lavandă, mentă, oregano, rozmarin și cimbru. Plantează-le în jurul culturilor tale sau între ele. Făcând acest lucru va ajuta la ținerea afidelor la distanță.
Dacă afidele au infestat grav plantele și nu reușești să le controlezi, ar putea fi necesar să îndepărtezi și să distrugi plantele afectate pentru a preveni răspândirea infestării la alte plante.
Prepară o soluție de săpun diluată și pulverizează-o pe plantele afectate de afide. Săpunul ajută la sufocarea și eliminarea acestor dăunători. Asigură-te că acoperi întreaga plantă, inclusiv partea inferioară a frunzelor.
Ingrediente soluție de săpun (1 litru):
– 1 litru de apa
– un cățel de usturoi
– o ceapa mica
– 1 lingura de boia de ardei iute / cayenne sau ardei iute măcinat
– 1 lingura de săpun lichid sau detergent de vase
– 1 lingura de bicarbonat de sodiu
Rețeta:
– Tocați un bulb de usturoi.
– Tăiați cubulețe o ceapă mică.
– Amestecați usturoiul și ceapa cu 1 lingură de ardei cayenne într-un litru de apă.
– Lăsați amestecul la infuzat timp de aproximativ trei ore.
– Adăugați o lingură de săpun lichid.
– Se lasă la macerat minim 24 de ore
– Se strecoară amestecul.
– Pune-l în pulverizatorul tău și pulverizează-l pe plantele afectate ( în zonele afectate).
Pulverizați și sub frunze.
Acest spray este realizat cu articole simple pe care probabil le aveți deja în bucătărie. Poate fi folosit pentru a respinge afidele, muștele albe, limacșii sau omizile. Veți dori să aplicați acest spray aproximativ o dată pe săptămână (și să aplicați din nou după ce plouă).
Este sigur să mănânci varză sau salata cu afide pe ele?
Afidele pot face varza sau salata amară, dar sunt sigure de consumat. Când vedeți aceste insecte pe culturile dvs., rămâne la latitudinea dvs. să decideți dacă doriți să le mâncați sau nu.
Cum îndepărtați afidele din varză sau salata înainte de a manca sau găti leguma?
Dacă vă temeți să mâncați afidele pe varză, le puteți spăla înainte de a o găti. După ce ați recoltat spre exemplu varza kale, pur și simplu învârtiți-o în apă rece cu un praf de sare sau o picătură de săpun. Lăsați varza să se înmoaie în apă pentru un timp înainte de a o învârti din nou. La final, clătiți sub apă curată.
Un fapt nu atât de distractiv? Se nasc „însărcinate”. Femelele afidele pot da naștere la femele gestante, ceea ce poate apărea timp de mai multe generații. Toamna, femelele afidele se împerechează cu masculii pentru a produce ouă în timpul iernării.
Aveți furnici în grădină? Atunci probabil că aveți și afide.
Afidele secretă o substanță lipicioasă ca o miere din capetele lor posterioare… pe care furnicile o iubesc. Furnicile din apropiere vor transporta afidele și vor recolta de la ele aceasta substanță similară cu mierea. Toamna, furnicile vor duce ouăle de afidă în cuibul lor și vor avea grijă de ele până în primăvară. Și apoi, primăvara, furnicile vor returna plantelor ouăle de afide.
Aceste insecte benefice se hrănesc cu afide și pot contribui la controlul populației acestora în grădină.
Pentru a atrage buburuzele în grădină, puteți lua în considerare următoarele metode:
1. Plantarea de flori care atrag buburuzele
Buburuzele sunt atrase de flori precum trandafirii, crizantemele, lavanda, floarea-soarelui și gălbenelele (Calendula). Aceste flori produc nectar și polen, care reprezintă principala sursă de hrană pentru buburuze.
Gălbenelele sunt bune și pentru ceai, așadar plantarea acestora aduce beneficii pe mai multe parți.
2. Evitarea utilizării pesticidelor nocive
Pesticidele pot fi dăunătoare pentru buburuze și pot distruge populația acestor insecte în grădină, așadar încercați să utilizați metode naturale de combatere a dăunătorilor, cum ar fi plantarea de plante repelente sau utilizarea insectelor benefice pentru a controla dăunătorii.
3. Asigurarea unui habitat adecvat pentru buburuze
Buburuzele preferă zonele cu multă vegetație, cum ar fi ierburi înalte, tufe și copaci. Păstrați o zonă din grădină amenajată sălbatic și lăsați acolo plantele să crească sălbatic pentru a oferi un habitat potrivit pentru buburuze.
4. Furnizarea de adăpost pentru buburuze
Puteți instala diferite tipuri de adăposturi pentru buburuze în grădina dvs., cum ar fi stive de lemn, plăci de lemn perforate sau cutii cu deschideri mici. Acestea pot oferi un loc de refugiu și de reproducere pentru buburuze.
5. Evitarea utilizării pesticidelor chimice
Buburuzele sunt sensibile la pesticidele chimice și pot fi ucise sau respinse de aceste substanțe. Încercați să evitați utilizarea pesticidelor în grădina dvs. și să optați pentru soluții organice sau naturale pentru combaterea dăunătorilor.