Plantarea ridichilor și cultivarea lor este foarte ușor de făcut, deoarece sunt o cultură foarte rapidă, ideală pentru a-i implica pe copii în cultivarea propriei alimente. Ridichile pot fi cultivate pe tot parcursul anului în majoritatea climatelor, cu excepția celor care sunt extrem de reci iarna sau extrem de calde vara.
Puteți sa cultivați ridichi în sera neîncălzită din februarie și direct afară din aprilie. Semințele de ridichi pot fi semănate din nou afară la sfârșitul verii și toamna în interiorul serei. Astfel puteți avea o aprovizionare constantă de ridichi pentru o perioadă lungă de timp.
Noi am plantat semințe de ridichi în aer liber pe la jumătatea lunii martie.
Cuprins:
ToggleDupă cum s-a menționat mai sus, semințele de ridichi pot germina pe tot parcursul anului, după cum este necesar, totuși, timpul necesar pentru germinarea semințelor de ridichi variază substanțial în funcție de temperatură. Studiile au arătat că perioada de germinare la ridichi durează în jur de 30 de zile pentru a germina la 5°C, dar acest timp se reduce la între 4 și 6 zile la temperaturi de 15° până la 20°C. Deci, în mod ideal, temperatura minimă pe care ar trebui să o semănați este de aproximativ 15°C.
Ridichilor le place solul neutru și solul ușor acid, dar pot prospera în majoritatea tipurilor de sol. Săpatul în gunoi de grajd proaspăt din anul precedent, astfel încât ridichile să aibă o mulțime de nutrienți pentru a forma bulbi rapid este o practica foarte des întâlnită. Ridichile cultivate pe soluri sărace, pietroase devin lemnoase și amare.
Dacă ridichile sunt însămânțate la începutul primăverii și doriți sa crească mai rapid, este important să le creșteți în tăvi pentru semințe pentru a vă asigura că are loc o germinare rapidă. Totuși, deoarece temperaturile se îmbunătățesc la sfârșitul primăverii, semințele de ridiche pot fi semănate direct în aer liber în grădină.
Dacă semănați semințe, vă recomandăm să utilizați o tavă alveolară pentru semințe și să o umpleți cu amestec de pământ și îngrășământ natural „gunoi” pentru o creștere a semințelor de bună calitate. Acest lucru se poate face în interior încă din martie (după cum am menționat mai sus, noi am plantat undeva pe 10 martie, când noaptea erau temperaturi de 1-2 grade și germinarea este mai înceată).
Udați ușor suprafața solului până când compostul este umed uniform pentru a oferi semințelor de ridiche cel mai bun început posibil. Avantajul de a utiliza tăvițe alveolare este că face mai ușoară transplantarea răsadurilor mai târziu.
La însămânțarea semințelor de ridiche vă recomandăm să plantați între 4 și 6 semințe per celulă de semințe, cu scopul de a obține patru răsaduri per celulă. Aceasta este o metodă numită semănat multiplu și este recomandată de binecunoscutul grădinar Charles Dowding (renumit pentru cărți despre cultivarea fructelor și legumelor). Această metodă are mai multe avantaje față de plantarea individuală a plantelor de ridichi.
Primul avantaj este că obțineți mai mulți puieți pe tavă, ceea ce maximizează orice spațiu încălzit pe care îl aveți pentru creșterea răsadurilor. În al doilea rând, semănatul în sfere înseamnă că atunci când transplantați răsadurile în grădină, este mult mai rapid să faceți acest lucru, deoarece plantați patru plante în loc de una cu fiecare dop de răsad care este transplantat.
Al treilea beneficiu semnificativ este că, deoarece plantele sunt în grămadă, ele pot fi distanțate mai mult, fără a reduce randamentul dintr-un spațiu dat. Acest lucru face, de asemenea, întreținerea plantelor mai ușoară, deoarece puteți rula cu ușurință o sapă olandeză între pâlcuri, în loc să pliviți manual.
Aceasta este cea mai comună metodă de semănare a semințelor, deoarece ridichile cresc repede si ajung rapid la perioada de recoltat. Semănați direct semințele de ridichi într-un sol bine greblat. Adâncimea ideală de plantare este de 2,5 – 6 cm adâncime. Puteți săpa o cantitate mică de materie organică în sol în toamna anterioară, dar nu este obligatoriu.
Plantați semințele de ridichi la cel puțin 2,5 – 3 cm adâncime, udați bine semințele mai ales pe vreme caldă și semințele vor germina între 5 si 20 de zile, în funcție de temperatură. Mențineți umiditatea solului la un nivel optim udând semințele de ridichi la fiecare 2-3 zile.
Plantarea semințelor de ridichi este foarte ușoară și se poate face aproape tot anul. Chiar și copiii pot cultiva ridichi din semințe, deoarece este una dintre cele mai ușor de cultivat.
Răsadurile de ridichi vor apărea relativ repede în tava alveolară pentru semințe, în decurs de aproximativ o săptămână. În acest moment, este important să vă asigurați că mențineți plantelor o umiditate propice pentru a încuraja creșterea rapidă. De obicei, ridichile vor trebui să petreacă aproximativ doar 3 săptămâni într-o tavă pentru semințe, cu condiția ca temperaturile să fie destul de calde.
Dacă cultivați ridichi în blocuri, este important să vă asigurați că numărul de puieți per bloc este de aproximativ patru plante. Dacă aveți mai mult de patru într-un pâlc individual, ridichile vor fi semnificativ mai mici, așa că subțiați răsadurile de ridichi înainte de a le transplanta.
De asemenea, atunci când le semănați în grădină, răsadurile trebuie sa fie rare, astfel încât să puteți avea rădăcini de dimensiuni bune.
După cum s-a menționat mai sus, în articol, ridichile sunt plante relativ tolerante la îngheț, ceea ce înseamnă că pot fi plantate în grădină începând cu luna martie, de îndată ce răsadurile sunt gata, cu excepția cazului în care temperaturile sunt cu minus în mod constant. Ridichile pot supraviețui la temperaturi de până la -3° până la 6° C fără probleme atâta timp cât solul nu îngheață. Așadar chiar și la temperaturi sub 0, ridichile vor fi în regulă.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că ridichile pot tolera aceste temperaturi, recomandăm totuși să le plantăm numai după ce temperaturile sunt constant peste 10°C, deoarece acest lucru va asigura că plantele de ridichi vor crește într-un ritm rezonabil.
Când plantezi răsadurile de ridichi direct în grădină, acestea trebuie să fie plasate într-un sol bogat, umed și care are o mulțime de nutrienți. Dacă solul este oarecum sărac, adăugați compost în sol.
În ceea ce privește cerințele de lumină, ridichile sunt destul de îngăduitoare și pot crește atât în locuri însorite, cât și în locuri parțial umbrite, însă în locurile parțial umbrite sau umbrite, se va încetini rata de creștere.
Dacă plantați primăvara sau toamna, alegeți locații pline de soare acolo unde este posibil. Cu toate acestea, dacă încercați să creșteți ridichi la temperaturi foarte calde, puteți semăna semințele la începutul verii la umbră, pentru a vă asigura că nu se înalță prea repede.
Ridichile sunt tolerante la frig și pot crește afară, la temperaturi foarte scăzute. Avantajul lor este ca pot fi păstrate pe o perioada de mai multe luni după recoltare.
Ridichile rotunde sunt soiul cel mai frecvent disponibil, întâlnit în mod obișnuit peste tot. Acestea sunt tip ridiche de vară, cum ar fi soiul Cherry Belle (soi de ridichi de luna, cu forma rotunda, uniforma, culoare roz-rosu intens, gust plăcut. Acest soi este cultivat pe scară largă ca ridiche de grădină comună. Semănarea în câmp se poate face în perioada martie-mai. Exista și ridichi rotunde albe.
Ridichile lungi sunt mai potrivite pentru solul afânat, deoarece au o rădăcină cilindrică mai lungă. Tipurile de rădăcină albă sunt ridichile de iarnă. Ridichile de tip Mooli sunt una dintre cele mai lungi legume rădăcinoase și sunt mai potrivite pentru o grădină de containere adânci.
Având avantajul suplimentar de a avea o creștere extrem de rapida, astfel ca pot fi recoltate în doar 4 până la 6 săptămâni, în funcție de temperatura specifică la care au crescut plantele, ridichile pot fi plantate împreună cu alte plante. Acest lucru permite ca ridichile de ridichi să fie folosite între alte culturi care durează mai mult să germineze.
Un exemplu în acest sens este plantarea semințelor de ridichi împreună cu semințe de morcov, direct în grădină. Acest lucru se face pentru a arăta pozițiile morcovilor care uneori pot dura mult timp să apară. Aceasta practica este utila atunci când încercați să păstrați o grădină fără buruieni fără a vă îndepărta accidental recolta de morcovi. Datorită vitezei cu care cresc ridichile, acestea pot fi recoltate și îndepărtate din zonă înainte ca morcovii să atingă o dimensiune rezonabilă, ceea ce este o modalitate excelentă de a maximiza randamentul grădinii tale.
In gradina de acasa, noi am plantat ridichile pe la inceputul lunii martie, direct in pamant. Pe data de 23 martie 2023, ele erau deja iesite, iar pe 23 aprilie, erau deja mari si puteau fi consumate.