Uneori oamenii uită că există legume perene care cresc din nou singure, an de an, legume pe care le poți planta o dată și apoi poți să te bucuri an de an de ele.
Legumele perene produc recolte timp de mai mulți ani fără a fi necesar să le replantezi anual.
Sparanghelul
Sparanghelul este o plantă perenă care produce lăstari comestibili timp de mai mulți ani. Pentru consum se folosesc lăstarii tineri, care sunt primii ce apar la suprafața solului. De îndată ce mugurii frunzelor încep să înflorească, planta se îngroașă și devine rigida, improprie pentru consum.
Menta
Menta este o plantă perenă cu frunze parfumate, utilizate în ceaiuri, deserturi și alte preparate.
Ardeii
În unele cazuri, ardeii pot continua să crească și să producă fructe timp de mai mulți ani dacă sunt ținuți în condiții optime, însă aceasta nu este o practică comună pentru ardeii cultivați în mod tradițional. ardeii pot deveni vulnerabili la boli, dăunători și alte probleme de creștere pe termen lung. De asemenea, performanța lor în al doilea și al treilea an poate să nu fie la fel de bună precum în primul an de creștere. Prin urmare, menținerea ardeilor peste iarnă și încercarea de a-i cultiva ca plante perene ar putea să necesite multă atenție și efort, iar rezultatele nu sunt mereu la fel de bune.
Leusteanul
Deși leușteanul este o plantă perenă, este important să știi că este mai sensibil la temperaturile reci și poate să înghețe în timpul iernii daca nu este situat la adapost de vant, mai ales în zonele cu ierni severe. In locații protejate, leușteanul poate supraviețui și creste de la an la an. Poti proteja leusteanul împotriva înghețului cu un strat gros de paie sau frunze uscate. Poți să acoperi planta cu un material de protecție în timpul nopților reci pentru a preveni deteriorarea frunzelor și a rădăcinilor. În general, leușteanul poate trăi mai mulți ani dacă este îngrijit corespunzător și dacă este protejat în timpul iernii în zonele cu climat mai aspru.
Tarhonul
Tarhonul, la fel ca si leusteanul, trebuie mentinut in zone oarecum protejate de vand, zone adapostite, ca sa reziste pe timpul iernii.
Patrunjelul
Pătrunjelul este in mod normal o plantă bienală sau chiar anuală, nu este o planta perenă. Aceasta înseamnă că, în condiții normale, pătrunjelul își completează ciclul său de viață într-un interval de doi ani (produce semințe în al doilea an). După, nu este recomandat sa se mai păstreze. Majoritatea soiurilor de pătrunjel sunt bienale. Planta este înlocuită în mod obișnuit anual sau bianual în grădini. Dacă dorești să ai o recoltă constantă de pătrunjel, este recomandat să semeni semințe noi în fiecare an.
Există totusi unele variante de patrunjel perene, cum ar fi „patrunjelul de răsărit” sau „patrunjelul japonez”, care continuă să crească ani de-a rândul. Aceste soiuri sunt mai puțin întâlnite.
Ceapa și usturoiul
Usturoiul se poate semana toamna. Cateii de usturoi se plantează în pământ in lunile octombrie-noiembrie, înainte de îngheț și încep să încolțească în primăvară. Usturoiul este rezistent la frig și poate supraviețui iernilor reci.
Spanacul
Spanacul, la fel ca și usturoiul sau ceapa, se seamănă înainte de îngheț, in lunile octombrie-noiembrie (scrie pe plicurile de semințe) și primăvara în aprilie frunzele deja sunt mari si pot fi consumate crude, sau gătite.
Prazul
Prazul se poate semăna toamna și continua să crească peste iarnă. Aceasta poate fi recoltată primăvara când frunzele încep să se îngroașe.
Rubarba
Dacă ai spațiu în grădină, poti planta rubarba. Rubarba se dezvoltă lent pe timpul iernii și începe să producă tulpini comestibile primăvara.
Mărarul și pătrunjelul
Pot fi semănate toamna și rezistă peste iarnă, oferind frunze verzi în primăvară.