Înainte de a ne gândi la o mâncare gătită în casă trebuie să știm că necesarul alimentar a unei pisici este diferit față de alte specii de animale, inclusiv de cel al unui câine.
Nu este suficient să combinăm alimentele pe care noi le avem în bucătărie, (o bucată de carne, niște cartofi și gata mâncarea). Pisica are nevoie de supliment de: taurină, arginină, vitamina A și o cantitate mare de proteine.
Dacă mâncarea gătită în casă nu conține toți nutrienții necesari, pisica poate suferi un dezechilibru datorită alimentației. Pisicile care sunt hrănite cu diete făcute în casă care au conținut ridicat în proteine, (de obicei luate din carne), poate provoca Hiperparatiroidism nutritional.
De aceea, când vine vorba de diete făcute în casă, recomand să lucrați cu un veterinar sau un nutriționist care să calculeze necesarul de calorii în funcție de vârsta și greutatea pisicii dumneavoastră.
Ce nu trebuie să-i lipsească din dietă pisicii tale:
1. Proteinele
Cel mai bine este să evitați proteinele dintr-o singură sursă de carne, deoarece acest lucru duce frecvent la un dezechilibru al aminoacizilor, iar pisica devine dependentă de o dietă cu un singur element.
La o sursă se recomandă 25% – 30% proteine în dietă. Aceasta ar însemna că 25% din caloriile din dietă care ar fi furnizate sub formă de proteine.
2. Grăsimile
Grăsimea din dietă oferă o sursă concentrată de energie. De asemenea, este esențială pentru absorbția vitaminelor liposolubile, pentru furnizarea acizilor grași esențiali și pentru creșterea palatabilității dietei, deoarece grăsimea furnizează de aproximativ 2,25 ori mai multă energie metabolizabilă ca proteine sau carbohidrați.
Grăsimea este necesară prin faptul că furnizează acizi linoleic și arahidonic, cei doi acizi grași considerați esențiali la pisici.
3. Vitaminele
Anumite vitamine sunt liposolubile și necesită prezența unor grăsimi în dietă pentru absorbție. Aceste vitamine solubile în grăsimi sunt A, D, E și K. Cerințele de vitamine ale pisicii sunt destul de specifice.
Pisicile în general au o nevoie mai mare de vitamine din complexul B decât alte animale. Valorile cerințelor minime ale unor vitamine B sunt de 2 – 8 ori mai mari la pisici decât la câini.
Pisicile se caracterizează, de asemenea, prin incapacitatea lor de a converti beta-carotenul în vitamina A. O sursă de vitamina A este ficatul de pui.
4. Mineralele
Mineralele sunt necesare organismului pentru a menține echilibrul acido-bazic, structura țesuturilor și presiunea osmotică. Este esențial ca aceste minerale să fie menținute într-un anumit raport în dietă.
Se consideră că un raport calciu/fosfor de 1:1 până la 2:1 este acceptabil.
5. Carbohidrați
Carbohidrații digerabili sunt o sursă directă de glucoză pentru pisici. Aceștia reprezintă o sursă importantă de energie pentru organism și sursa principală pentru unele țesuturi precum cele cerebrale sau globulele roșii.
Este important de știut că atunci când aportul de carbohidrați este limitat, glucoza poate fi de asemenea sintetizată din proteine și alți compuși. Pisicile posedă enzimele digestive necesare pentru a descompune carbohidrații digerabili în unități de zahăr ce pot fi absorbite în intestinul subțire.
Dacă ești interesat(ă) și vrei să gătești rețete în casă pentru pisica ta și dorești să le calculăm, specific pentru pisica ta, îmi poți scrie un e-mail, și te pot ajuta, ca împreună să răsfățăm pisica ta mofturoasă.