Ți s-a întâmplat vreodată să te gâdile ceva pe picior și să sari ca ars, ba chiar să-ți plesnești una ca după aceea să constați că era doar un fir de iarba? Eh, da… și mie…
La început aveam senzația că în permanență ceva se cațără pe mine cu dorința de a mă mușca sau înțepa. Și munca în grădină se întrerupea des de palme sau de întrebări de genul am ceva pe spate? vezi ca ma gâdilă ceva… Apoi erau insectele faine buburuzele, fluturii, albinele, rădaștele. Mereu mi-au plăcut…
Insectele din grădinile noastre se împart și ele în doua categorii: insecte benefice și insecte dăunătoare.
Cele dăunătoare sunt acele insecte care în unul din stadiile lor de dezvoltare provoacă stricăciuni culturilor noastre. Nu trebuie să fie neapărat adulți ca să facă rău din contră – unele insecte când sunt adulte nu fac niciun rău dar ca larve fac ravagii.
Când spunem insecte benefice cei mai mulți dintre noi ne gândim doar la albine. Dar lista este mult mai lungă – buburuzele, calugărițele, urechelnițele, Crisopa, viespile, libelulele, păianjenii, Cantarida (gandacul de frasin), sirfidele, carabidele – toate se luptă cu dăunătorii în locul nostru.
Însă se vede treaba că nici noi, grădinarii nu prea știm să le identificăm pe cele benefice de cele dăunătoare. Nu știi de câte ori am primit de la cei cu care lucrez poze cu larve de buburuze întrebându-mă cum pot combate “dragonul ăsta din grădina mea?” Când colo, o biată larvă de buburuză, din aceea care mănâncă pe zi 50 de afide. Îți las și ție aici ciclul de viață al buburuzelor să le poți identifica mai ușor și să le protejezi.
Comentariul “n-am văzut niciodată o buburuză așa frumoasă”, când colo, este un pui de Nezara Viridula (ploșnița verde a tomatelor) de toată frumusețea
Producătorii de insecticide de obicei se străduiesc să protejeze doar albinele când creează substanțele care ar trebui să țină dăunătorii la distanță. Dar celelalte insecte? Pe ele cine le protejează?
În grădinăritul curat, fără substanțe periculoase, există mai multe direcții de abordare a luptei contra insectelor dăunătoare cu mare respect pentru celelalte insecte care ne ajută în grădină.
Iată că ai multe variante la îndemână, care să-ți protejeze culturile de dăunători, fără să afectezi chiar tot ce mișcă în grădină. Acestea acționează umăr la umăr cu insectele care te ajută în grădină și împreună sigur veți reuși să faceți treabă bună.
Amintește-ți că grădina ta este vie, că îngrijirea ei nu este matematică și că nu există mereu o singură soluție și abordare. De asemenea ea evoluează și te ajută și pe tine să evoluezi. Trateaz-o cu blândețe, respect ai răbdare cu ea și te va răsplăti înmiit!
Păstrează-ți curiozitatea mereu, experimentează și acordă-ți privilegiul să fii, din când în când începător și să greșești.
Poti vizita pagina de Facebook aici unde tratăm grădinile noastre cu multă dragoste!