Adaptarea în permanență a modului în care îngrijim grădina.
De exemplu, la un moment dat am renunțat la solar deoarece mi se părea că forțez natura să-mi dea prea mult, prea repede. Roșiile se coceau toate în același timp și fiind silite de temperaturile mari nu capatau acel gust pe care mi-l aminteam din copilărie. Am ales să folosim o plasă antigrindină cu un ușor efect de umbrire și să-nălțăm straturile pentru a ne feri de inundații de vreme ce locuim într-o zona inundabilă. Apoi am decis să nu mai săpăm solul pentru a nu strica echilibrul microorganismelor din sol.
Toate aceste informații le-am împărțit cu prietenii prin intermediul blogului și al paginii de Facebook, unde m-ai cunoscut și tu. În scurtă vreme am fost invitată la Emisiunea “Vrem sa știi” la Radio România Antena Satelor unde, de cinci ani, din septembrie până în iunie, povestesc, o data pe luna, despre stilul nostru de grădinărit sănătos și în armonie cu natura și răspund la întrebările grădinarilor care se confruntă cu probleme la ei în grădină.
Urmarea firească a fost să consiliez alți grădinari (mai întâi prieteni care abia se apucau de grădinărit, apoi oameni care se mutaseră la țară și erau în primul lor an de grădinărit) în privat cu privire la problemele ce le întâmpinau în grădinile lor. Unii dintre ei aveau deja informații multe despre grădinăritul organic, însă nu erau structurate și le aplicau oarecum haotic.
Dana M mi-a scris “După ce am început să ne sfătuim împreună ce este de făcut în grădină am înțeles ce greșeli făceam. Luam tot felul de rețete de pe internet și le aplicam fără să știu de ce sau cum sa le replic în alte situații similare. Mă purtam cu frică în gradina și când apărea o boală sau un dăunător mă panicam și stropeam cu tot felul de remedii la grămadă. De exemplu până să lucrăm împreună foloseam maceratul de urzică tot timpul. Și mă plângeam că nu am roade. Abia după ce am vorbit cu tine am înțeles că maceratul de urzică crește frunzele dar nu încurajează fructificarea.
Dar cel mai important lucru pe care l-am obținut în urma colaborării cu tine a fost curajul pe care mi l-ai insuflat mereu și încrederea că pot să am o grădină curată chiar dacă mulți oameni spun că în zilele noastre este imposibil. I-am sfatuit pe toți oamenii pe care i-am auzit că nu poți grădinari curat să ia legătura cu tine sau măcar sa te urmărească să vadă că se poate”
Mă cunoșteam cu Călin F și familia lui de câțiva ani, când el a moștenit o casă cu teren într-un sat, pe un deal. Ne-au chemat la ei să le vedem grădina și în timpul vizitei se plângeau că nu știu cum să facă deoarece vara nu este suficientă udarea doar în weekend, când ajungeau ei la grădină. Ne-am așezat la umbra și… “dacă nu ați fi venit voi în după-amiaza aceea să ne gândiți sistemul de udare în picătură automatizat în funcție de ce aveam plantat atunci în grădină nu știu cum ne-am fi descurcat. În anul acela ne-am bucurat de cea mai mare producție și cei mai frumoși castraveți de când aveam grădina. Nu mi-am închipuit că plantele trebuie udate diferit. În plus sfaturile tale pentru îmbogățirea solului, păstrarea umidității în sol și folosirea bacteriilor din pământ pentru apărarea plantelor de boli au fost aur pentru noi! Acum avem lăzile de compost pline mereu, pământul nostru este afânat și plantele sunt sănătoase. Te purtăm în gândurile noastre la fiecare salată bună din grădină! Mulțumim cu recunoștință pentru tot!”
De multe ori grădinarii ajung la mine după ce au testat tot ce e scris pe internet, grupuri, forumuri. Dar ceva tot nu se leagă. Dar dacă ai ajuns aici, sigur vei reuși. Îți arăt cum.
Cele 5 lucruri de bază de la care plecăm sunt: tipul solului din grădina ta, ce vrei sa cultivi, unde se află grădina ta, cât timp acorzi săptămânal grădinăritului și experiența ta în gradina. După ce stabilim aceste 5 lucruri de baza începem să gândim cum poți grădinări ușor și natural.
Tipul solului din grădina ta trebuie să-l cunoști deoarece plantelor le plac mult solurile acide (nu foarte, dar preponderent acide). Sunt unele plante cărora le plac solurile foarte acide cum sunt pătrunjelul, cartoful, măcrișul, afinii, rododendronii, hortensiile iar dacă nu ai în grădină solul lor preferat trebuie să-l creezi. Cam așa este și la legume și de aceea e important să știi ce-i lipsește solului tău ca să poți să-i aduci. Mai trebuie să știi că în solurile alcaline (bazice, cu pH mai mare de 7 cât are apa pură) multe din microelemente (Calciu, Sulf, Magneziu, Fier, Mangan, Bor, Cupru și Zinc) nu se absorb în plantă și ea suferă.
Este de asemenea important de știut ce vrei să cultivi deoarece în funcție de asta vei avea un calendar diferit de cultivare dar și o rotație diferită a culturilor pentru a nu se îmbolnăvi plantele de la un an la altul.
Unde cultivi este foarte important. Dacă grădina ta este la munte și vrei să mănânci roșii de la tine este foarte posibil să trebuiască să-ți construiești un spațiu protejat și pentru răsaduri (folosind pat cald pentru a economisi energie) și pentru plantele productive. Sau dacă locuiești într-o zonă inundabilă s-ar putea să ai deficit de Calciu și Potasiu aproape mereu. Sau dacă locuiești în zone caniculare și foarte însorite ar putea fi nevoie de umbrire cu plasă, foarte devreme și de protecție antigrindină sau să știi ce mai este de făcut după grindină.
Trebuie să-ți stabilești de la început cât timp ești dispus să acorzi grădinii săptămânal. În funcție de asta dimensionezi grădina astfel încât să nu-ți fie o povară iar plantele să se ajute unele pe altele. Apoi poți să renunți la anumite lucrări mâncătoare de timp (cu puțin ajutor) cum sunt plivitul, săpatul și irigatul.
Experiența ta în grădina, dacă există, te va ajuta să faci mai repede anumite acțiuni (plantare, însămânțare, bilonare, copilire). De asemenea îți va fi de ajutor să recunoști boli și dăunători și să iei decizii rapide. Dacă nu ai experiență, nu te teme: nimeni nu s-a născut învățat și toți am fost aici unde ești tu. Ghidat, vei învăța mai repede decât crezi. Este bine să înveți organizat, să așezi o bază solidă pe care să construiești mai departe.
Tu știi aceste lucruri despre tine și grădina ta? Scrie-mi un mail în care să-mi povestești despre cum folosești informațiile primite până acum pentru a-ți îmbunătăți activitatea în grădină. Unde întâmpini provocări? De asemenea te invit să rămâi cu mine până la mail-ul următor unde îți voi arăta…că nu toate plantele care arată diferit de cele din fotografii au neapărat o boală. Din contră de cele mai multe ori nu “au ceva” ci le “lipsește ceva”.